topfc

De Boxer modellen

De Goodmans discusieerden reeds voor de 2e wereldoorlog over de ontwikkeling van een motorfiets voor het grote publiek.
Deze volksmotorfiets moest o.a. voldoen aan makkelijk starten, makkelijk parkeren, laag geluidsniveau, eenvoudig te bedienen, betrouwbaar, laag verbruik, bescherming voor berijder tegen regen en vuil, eenvoudig schoon te maken, betrouwbaar electrisch systeem inclusief verlichting, trillingsvrij, voldoende vermogen, cardan aandrijving en last but not least redelijke verkoopprijs.

In opdracht van Eugene goodman maakte Charles Udall tijdens de oorlogsjaren het ontwerp.Om trillingen te vermijden werd er gekozen voor een boxermotor.
Om het geluid te beperken kwam er water koeling op de cilinders. Het frame werd uit plaat gevormd -hetgeen aangaf dat er gedacht werd aan massa produktie.

De LE afkorting voor Little Engine zou in 1948 voor het eerst aan het publiek getoond worden.
Het grote succes bleef uit- wel werd de LE in grote aantallen door de Engelse politie bereden. Variaties op de LE waren de Voque met een geheel kunststof carrosserie en de Valiant, die op basis van het 200 cc LE blok luchtgekoelde cilinders en ohv koppen had.

In begin 1960 bracht Velocette nog de Viceroy scooter die een 2 takt boxer motor als aandrijf unit had. De produktie van al deze modellen heeft een zware wissel op het voorbestaan van Veloce Ltd gedrukt.
In Engeland is de LE club een aparte organisatie. In de Velocette Club Nederland behoren de boxermodellen tot de familie .Onder onze leden zijn de nodige liefhebbers actief als deelnemer aan onze jaarlijkse ritten.

 

LE MK1


 motortype  2 cilinder boxer zijklep
 boring x slag  44 x 49
 cilinderinhoud  149 cc
 vermogen  6 pk bij 5000 omw/min
 versnellingen  3
 aandrijving  cardan
 fabrikage periode  1948-1950
 bijzonderheden  plaatframe met beenscherm en treeplank, volledig geveerd. Handstart & handschakeling. Zijklep met vloeistofkoeling. Maximum snelheid 80 km/uur

 

LE MK2 motortype  2 cilinder boxer zijklep
 boring x slag  50 x 49
 cilinderinhoud  192
 vermogen  8 pk bij 5000 omw/min
 aandrijving  cardan
 versnellingen  3
 fabrikage periode  1950-1958
 bijzonderheden leverbaar met diverse accessoires zoals buddyseat-windscherm-zijkoffers/tassen-bagagerek. Ook keuze 2 kleuren uitvoering   

 

LE MK III

 motortype  2 cilinder boxer zijklep
 boring x slag  50 x 49
 cilinderinhoud  192
 vermogen  8 pk bij 5000 omw/min
 aandrijving  cardan
 versnellingen  4
 fabrikage periode  1958-1971
 bijzonderheden  kickstarter-voetschakeling
   18 inch wielen- volle 5 inch voornaafValiant


De Valiant had een kopklep boxer gebaseerd op de LE MK 3. Velocette verwachtte hiermee in de 250 cc klasse succes te hebben. De techniek van een boxer met cardan maakte de Valiant echter te duur. Bovendien was ze met 12 pk uit 192 cc niet echt een sportief type voor de beginnende motorrijder.


 motortype  2 cilinder boxer OHV
 boring x slag  50 x 49
 cilinderinhoud  192
 vermogen  12 pk bij 7000 omw/min
 aandrijving  cardan
 versnellingen  4
 fabrikageperiode  1956-1963
 bijzonderheden  basis blok van LE Mk 3 met luchtgekoelde cilinders.
   Buizenframe met LE voorvork en aluminium swingarm.
   maximum snelheid 92 km/uur

 

 

Voque


De Voque verscheen in 1963 als een hippe restyle van de LE op een tijdstip dat de 2 wieler markt slinkende was. De prijs was hoog en het vermogen laag. In totaal zijn er 381 exemplaren verkocht. Het ontwerp is na 50 jaar nog steeds modern.

 

 motortype  2 cilinder boxer zijklep
 boring x slag  50 x 49
 cilinderinhoud  192
 vermogen  8 pk bij 5000 omw/min
 aandrijving  cardan
 versnellingen  4
 fabrikage periode  1963-1968
 bijzonderheden  buizenframe met glasfibre body
   motortype gelijk aan LE Mk 3
   maximum snelheid 96 km/uur

 

Viceroy

De Viceroy is de scooter zoals Velocette zich het juiste concept voorstelde. De introductie bij het publiek was echter geen succes. Dit ondanks haar technische kwaliteiten, de goede wegligging gecombineerd met optimale bescherming. In deze 2 takt boxer liepen beide zuigers gelijk, zodat de verbranding in beide cilinders tegelijk plaats vond. Gevolg was dat de Viceroy twin klonk als een 1 cilinder tweetaktmotor.

Velocette dacht met haar Viceroy te concurreren met de Duite merken Maico en Zundapp Bella, maar door het late tijdstip en de hoge prijs bleef het succes uit. Zover bekend is er geen exemplaar in Nederland aanwezig en zelfs in Engeland is de Viceroy vrij zeldzaam.  


 motortype 2 cilinder boxer tweetakt 
 boring x slag  54 x 54
 cilinderinhoud  248 cc
 vermogen  16 pk bij 5000 omw/min
 aandrijving  ketting-cardan
 versnellingen  4
 fabrikage periode  1960-1964
 bijzonderheden  Electrische starter met 12 V systeem
   12 inch wielen